MBA programi

Master poslovnih studija (MBA) je diploma i zvanje koje dobijaju studenti post diplomskih studija.  MBA programi smatraju se jednima od najprestižnijih u svetu. Studensti MBA programa uče teoriju principa poslovanja i menadžmenta, kao i njihovu primenu. MBA programi pružaju studentima znanje koje se može primeniti u realnim situacijama u svetu poslovanja.

MBA može dati prednost nad konkurencijom svakom profesionalnom rezime-u, bilo da ste tek diplomirali, ili već radite. MBA menadžmenta , MBA informatike , MBA medjunarodnog poslovanja , MBA upravljanja ljudskim resursima , MBA finansija , MBA marketinga i mnoga druga zvanja, primenljiva su u mnogim oblastima poslovanja. MBA programi će pomoći profesionlcima koji traže posao u državnom i privatnom sektoru,kao i onima koji žele da imaju svoje firme i privatne poslove.

Veliki broj različitih MBA programa može da vas zatrpa-ne dozvolite da vas to zaustavi! Započnite pretragu gledajući listu najpopularnijih MBA programa ispod.

Novo dodati MBA programi

Luxembourg School Of Business

МБА се фокусирао на управљање људским ресурсима

Novembar 11, 2018
Двоструки МБА програм усредсређен је на управљање људским ресурсима, осмишљен искључиво за искусне професионалце. Зарадите два степена за две године, без прекида ваше професионалне каријере.… [+] [-]

University of Exeter Business School

МБА

Novembar 8, 2018
Наш Екетер МБА је изграђен око најновијих размишљања и техника из широког спектра менаџмент дисциплина. Солидна основа у основним пословним дисциплинама је стечена кроз наше основне модуле, док вам изборни модули за специјализацију омогућавају специјализацију у вашој области од интереса и прилагодите програм својим потребама за каријером. Програм к… [+]улминира са нашим Екетер МБА ин-цомпани, консултантским пројектом. [-]

British University Vietnam

Мастер пословне администрације (МБА)

Novembar 9, 2018
МБА програм на British University Vietnam нуди путовање за учеснике који мења живот, подижући начин живота и проширење своје визије комбинацијом високо примјењивог знања и међународне пословне мреже.

Univerziteti u Република Србија

Promenite lokaciju

Šta je MBA?

MBA primarno podučava kvantitativnim veštinama koje su potrebne za menadžerske pozicije, kao što su računovodstvo, finansije, marketing, statistika, menadžment projekata, tehnike operacija istraživanja.Neki MBA programi specijalizuju za specifične oblasti, na primer,  Finansije, Informatiku ili Internacionalno poslovanje , dok su drugi opšti. Mnogi studenti koji su van profesija koje su u vezi sa poslovanjem žele MBA zato što im daje veštine kojima mogu da napreduju do menadžerskih pozicija u svojim poljima. Na primer, mnogi inženjeri biraju MBA umesto tehničkih master studija zato što postaju zainteresovani za menadžment, pošto su nekoliko godina usavršavali svoje tehničke veštine.
 

Prednosti MBA diplome

Mogućnost imanja veće plate je najvidljiviji razlog da odaberete MBA program. Studija koju je sproveo Forbs 2012. godine pokazala je da studenti posle diplomiranja obično nalaze poslove koji su 50% bolje plaćeni nego oni koje su imali pre nego što su upisali studije. Još jedna  studija o školama u Virdžiniji pokazala je da je 18 meseci posle diplomiranja prosečna plata osoba sa MBA diplomom skoro duplo veća od onih koji imaju diplomu fakulteta poslovanja.

Pored povećanih primanja, dobijanje MBA diplome ima i druge prednosti kao što su:

 • Sticanje znanja o najboljim preduzećima i drugim aspektima poslovanja, što daje širu perspektivu. Ova perspektiva vam može pomoći da donesete mudrije odluke i poboljšaće vaše sposobnosti da shvatite međuljudske odnose, jer imate posla i sa klijentima i sa zaposlenima.
   
 • Pružanje prilike da se srećete sa ljudima iz drugih poslovnih sfera i pravite svoju mrežu. Osim što ćete uvećati obim svoje lične mreže, možete da steknete uvid u to kako druge kompanije posluju i funkcionišu i da vidite sa kakvim se problemima suočavaju.
   
 • Pružanje prilike da vežbate svoje veštine menadžmenta i timskog rada u okruženju gde imate priliku da uvidite posledice svojih grešaka.
   
 • Pokazivanje da ste posvećeni poslu. Nema ničeg boljeg od napredne diplome da drugima stavite do znanja da ste ozbiljni u vezi svoje karijere. Dodatna prednost toga što ste student  je što ćete imati olakšice u društvu profesionalaca dok pohađate školu.
   
 • Učenje veština koje će se preneti i na druge sfere života. Menadžment i kvantitativne veštine koje učite za dobijanje MBA diplome mogu vam pomoći da donosite bolje odlukei budete organizovaniji u svim aspektima života. Te veštine mogu biti vredne i ako imate strast koja vas vodi do vodećih pozicija u organizaciji van vašeg svakodnevnog posla.
   

Biranje MBA programa koji je pravi za vas 

Postoji na stotine MBA programa i pre nego što odaberete jedan, razmislite o svojim ciljevima, interesovanjima i načinu života. Ako su vaši ciljevi i interesovanja fokusirani na jednu oblast, kao što su finansije, preduzetništvo ili međunarodno poslovanje, možda želite specijalizovani program. Vaš način života će vam pomoći da odlučite da li želite da pohađate školu tako da idete na sva predavanja, imate predavanja sa fleksibilnim vremenom ili da pohađate online kurs ili kurs učenja na daljinu.

 • Puno vreme. Pohađanje škole gde idete na sva predavanja obično je obaveza koja traje dve do tri godine. Za to vreme, verovatno nećete moći da imate stalan posao, pa se postarajte da to uračunate u troškove. S druge strane, pohađanje škole tako da tamo provodite puno vreme koliko predavanja traju, vam omogućava da posvetite tome svoju punu pažnju i da imate više vremena za porodične obaveze i druge stvari.
   
 • Fleksibilno vreme. Mnoge škole nude programe sa pohađanjem predavanja u toku večeri ili vikendom. Programi sa predavanjima koja su vikendom su naročito popularni među studentima koji moraju da putuju zbog posla ili imaju čudno radno vreme. Najveća prednost ovih programa je ta da ne morate da odustanete od svog posla i neki poslodavci čak mogu da snose i deo troškova. Ipak balansiranje između posla su punim radnim vremenom i studiranja nije za svakoga. Programi sa fleksibilnim vremenom pohađanja predavanja veoma variraju što se trajanja tiče. Neki su takvi da nude ubrzane opcije učenja i mogu da se završe za godinu dana, dok vam drugi dozvoljavaju da napredujete svojom brzinom i da ih završite za vreme koje je vama lično potrebno.
   
 • Online i Programi učenja na daljinu. Online MBA programi i programi učenja na daljinu postaju sve popularniji. Mnogi nude značajnu fleksibilnost u rasporedu i trajanju i omogućavaju vam da učestvujete u prestižnim programima bez preseljenja. Doduše, propuštate mogućnost 'umrežavanja' i mogućnost da učite od drugih studenata, kada studirate online. Međutim, mnogi programi učenja na daljinu imaju 'kolege' u pojedinačnim oblastima , pa možete imati neku od prednosti koje imaju oni koji studiraju na univerzitetima.


Evo nekih dodatnih stvari koje treba da uzmete u obzir kada birate MBA program:

 • Troškovi  značajno variraju, od  otprilike 20 000 do 60 000 dolara i više na institucijama najvišeg ranga. Međutim, Forbs studija je pokazala da je potrebno tri i po do četiri godine da se ono što ste uložili da dobijete MBA diplomu vrati.
   
 • Postarajte se da  odaberete akreditovan MBA program. Postoji izvestan broj akreditovanih institucija kao što su Škola naprednog poslovanja u Sjedinjenim Državama i MBA Asocijacija u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Poslovne mogućnosti

Mogućnosti za posao za one koji imaju MBA diplomu su gotovo beskonačne. Neki od studenata sa ovom diplomom odaberu da ostanu u poslu i polju u kome su već bili, a neki reše da promene delatnost i iskoriste svoje veštine da osnuju novu kompaniju. Mnogi lokalni, državni i federalni službenici vlade shvate da im MBA pruža veštine neophodne za napredovanja na više pozicije ili iz jedne agencije u drugu. Ne-profitne organizacije uvek traže ljude koji su strastveni i znaju kako da rukovode. Šta god da rešite da radite, iskoristićete svoje MBA  veštine na pravi način!